Ultrix

Ultrix – Från ultrafet till ultratri

Triathlon

Triathlon består av tre olika moment. Först hoppas man i vattnet och simmar. Därefter växlar man över och hoppar upp på en cykel för att cykla iväg. Avslutningsvis växlar man över en gång till och hoppar av cykeln för att springa den sista delen.

De vanligaste distanserna

Distanserna kan variera från tävling till tävling men här är några av de vanligaste distanserna som de flesta tävlingar använder som utgångspunkt.

Motion

Distanser
Simning: 400 m
Cykling: 20 km
Löpning: 5 km

Motionsdistansen är oftast själva ingångsdistansen för de flesta. Här ser man en underbar blandning av människor och utrustning. Även om detta är den kortaste av alla distanserna så är det en bragd för många att klara av den. Triathlon ställer krav på fysiken hos deltagarna då det ju krävs att man måste kunna simma, cykla och springa under en och samma tävling.

Eliten klarar av denna distansen på en bit under timmen. Majoriteten av deltagarna har sedan gått i mål på under två timmar.

Sprint

Distanser
Simning: 750 m
Cykling: 20 km
Löpning: 5 km

Distansmässigt ingen större skillnad mellan motions och sprint, då det bara är simningen som är längre. Men en sprint är den kortaste tävlingsdistansen och här går det undan. Under en sprint så ligger man så nära sin maximala prestationsförmåga som man kan.

Olympisk distans

Distanser
Simning: 1500 m
Cykling: 40 km
Löpning: 10 km

Den olympiska distansen är, som namnet antyder, den distansen som används i de olympiska spelen.

En olympisk är dubbelt så lång som en sprint.

Medeldistans

Distanser
Simning: 2500 m
Cykling: 80 km
Löpning: 20 km

Halvdistans

Distanser
Simning: 1930 m
Cykling: 90 km
Löpning: 21097.5 m

Halva ironmandistansen.

I Sverige så har vi flera mycket trevliga tävlingar på denna distans. Den trevligaste av dem som jag har deltagit i är Tjörn Triathlon som arrangeras i slutet av augusti/början av september varje år. 2012 kommer denna tävling också att utgöra det första Svenska mästerskapet på halvdistans.

Långdistans

Distanser
Simning: 4000 m
Cykling: 120 km
Löpning: 30 km

Ironman

Distanser
Simning: 3860 m
Cykling: 180 km
Löpning: 42195 m

I Sverige så arrangeras det bara en triathlontävling på den fulla ironmandistansen och det är Kalmar Järnmannen som går av stapeln i slutet av juli/början av augusti varje år. Från och med 2012 har tävlingen fått Ironmanstatus och heter nu Ironman Kalmar

Ironman, Challenge och Järnmannen

Den mest berömda och internationellt mest kända distansen är den klassiska Ironman. Den har sitt ursprung i de tre tävlingarna Waikiki Roughwater swim, Around-Oahu Bike Race och Honolulu Marathon.

Men allt eftersom tävlingen Ironman växte så skapades också varumärket Ironman. Så idag är det endast tävlingar som är sanktionerade av WTC (World Triathlon Corporation) som idag äger varumärket Ironman.

På senare år har det växt fram en konkurrerande organisation, Challenge, som kör samma upplägg med flera tävlingar runt om i världen under ett gemensamt namn (men utan final på samma sätt som WTC har med huvudtävlingen på Hawaii). Tävlingarna inom Challenge går på samma distans som Ironman på både hel och halv distans.

Även den svenska tävlingen Kalmar Järnmannen använder ironmandistansen.

Gemensamt för de tävlingar som inte är sanktionerade av WTC är att de inte får kalla sig för Ironman-tävlingar och att man då per definition inte är en Ironman om man fullgjort dessa. För oss svenskar som fullgjort Kalmar Järnmannen före 2012 så spelar ju detta ingen större roll eftersom vi kan kalla oss Järnman, eller ironman om man översätter det till engelska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *